Vad är CPE-poäng?

När du har blivit certifierad behöver du årligen rapportera ett visst antal CPE-poäng (Continuing Professional Education) i certifieringssystemet CCMS. Rapporteringskravet gäller dock året efter det år du blev certifierad. CPE-poängen styrker att du som är certifierad upprätthåller dina kunskaper och kompetens och håller dig uppdaterad på förändringar inom din bransch. Nedan finns information om vad som kan tillgodoräknas som CPE-poäng.

Du kan läsa mer om CPE-kraven här, samt i certification renewal policyn här.

Hur rapporterar man CPE-poäng?

Rapporteringen av CPE-poäng görs via certifieringssystemet CCMS och ska ske innan årsskiftet varje år. I rapporteringen krävs inte att du skickar in underlag för dina CPE-poäng. Det är dock av högsta vikt att du sparar underlag för dina CPE-poäng i minst 3 år, detta då ett antal kandidater årligen blir granskade och behöver bevisa tidigare inrapporterade CPE-poäng.

Har du fler certifieringar så behöver du fylla i en CPE Form för respektive certifiering. Kom då ihåg att 25 % av de rapporterade poängen för specialcertifieringen ska relatera till just den certifieringen.

Kom ihåg:

  • För att rapportera loggar du in i ditt konto i CCMS. Har du problem med inloggningen, använd länken ”FORGOT PASSWORD”. Använd inte länken för ”FIRST TIME USER” då detta kommer skapa dubbla registreringar och därmed skapa förseningar i processen för rapportering.
  • För att minimera risken för oförutsedda problem ber vi dig att testa att logga in via CCMS i god tid innan deadline. Att CPE-rapporteringen registreras i tid ligger på individens eget ansvar. Observera att på grund av helgdagar under mellandagarna har kansliet inte möjlighet att hjälpa dig med eventuella frågor nära inpå deadline.
  • En årlig CPE Reporting Fee ska betalas för varje certifiering. Är du medlem i föreningen behöver du inte betala denna. Under rapporteringen behöver du ändå klicka ”BETALA” för ett belopp på 0 USD.
  • Är du inte medlem i föreningen behöver du betala CPE Reporting Fee i anslutning till CPE-rapporteringen. Kostnaden för icke-medlemmar är för närvarande 120 USD/certifiering. Vill du bli medlem i föreningen? Läs mer här.

Den som har en ny certifiering behöver inte rapportera förrän påföljande år.

FAQ om CPE-poäng:

Missat att rapportera?

Om du har missat att rapportera in CPE-poäng vid föregående års rapportering hamnar du i status som Grace Period”. Det är då viktigt att du först rapporterar CPE-poäng för föregående år och sedan fyller i rapporten för nuvarande år.

Om du har missat att rapportera mer än ett år hamnar du i status ”Expired”. För att bli återaktiverad krävs då att du uppfyller kraven för en rapporteringsperiod samt fyller i ett så kallat Reinstatement Form i CCMS och betalar en avgift, reinstatement fee. Avgiften ligger för närvarande på 100 USD för medlemmar och 250 USD för icke-medlemmar. Denna möjlighet upphör efter 2023.

Möjligheter till CPE-poäng

För dig som letar efter möjligheter att tillgodoräkna dig CPE-poäng finns flera alternativ. Nedan finns några möjligheter listade.

  • Delta i våra kurser och seminarier samt på vår årligen återkommande konferens.
  • Via The IIA Research Foundation Bookstore finns möjlighet att köpa produkter för kompetensutveckling. Logga in med dina medlemsuppgifter för att få tillgång till ditt medlemspris och rabatter.
  • CPE-poäng kan också tillgodoräknas via webevents i IIA Webinar Playback Library. Du måste logga in på IIA Globals hemsida.
  • Utöver dessa möjligheter kan du också tillgodoräkna dig CPE-poäng genom att hålla föredrag inom ett relevant område, genomföra research och skriva artiklar samt engagera dig ideellt.

Detaljerna finns i certification renewal policyn.